30 Mart 2014 Pazar günü gerçekleşecek olan yerel seçimlerde nasıl oy kullanılır? Oy verme işlemleri sırasında nelere dikkat etmek gerekir? Oy işlemleri sırasında kaç adet zarf kullanılıcak?
30 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 30 Mart'ta sandığa gidecek. 30 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimlerinde, 26 milyon 704 bin 757'si kadın, 25 milyon 991 bin 75'i erkek toplam 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak.
Oy Verme Saatleri
07.00 - 16.00 saatleri arasında;
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis
08.00 - 17.00 saatleri arasında;
Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer iller.
Kimler hangi seçim türleri için oy kullanacak?
Köyde;
İl genel meclisi üyeliği seçimi.
Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi.
Büyükşehir olmayan illerde;
İl genel meclisi üyeliği seçimi.
Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi.
Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi.
Büyükşehirlerde;
Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi.
Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi.
Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi.
(ADANA, ANKARA, ANTALYA, AYDIN, BALIKESİR, BURSA, DENİZLİ, DİYARBAKIR, ERZURUM, ESKİSEHİR, GAZİANTEP, HATAY, İSTANBUL, İZMİR, KAHRAMANMARAŞ, KAYSERİ, KOCAELİ, KONYA, MALATYA, MANİSA, MARDİN, MERSİN, MUĞLA, ORDU, SAKARYA, SAMSUN, ŞANLIURFA, TEKİRDAG, TRABZON ve VAN)
Seçmenin kimlik tespitinde;
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan;
Nüfus cüzdanı, Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, Pasaport, Evlenme cüzdanı, Askerlik belgesi, Sürücü belgesi, Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekmektedir.
Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçer (298/87).
Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87, 91).
Seçmenler Oylarını Aşağıdaki Gibi Kullanacaktır;
- TURUNCU ZARF: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin TURUNCU renkli birleşik oy pusulası TURUNCU renkli zarfa.
- MAVİ ZARF: Belediye başkanlığına ilişkin MAVİ renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin SARI renkli birleşik oy pusulası ile Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin BEYAZ renkli birleşik oy pusulası MAVİ renkli zarfa.
- MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası MOR renkli zarfa atılacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen paylaşım hakkında görüşünüzü bizimle paylaşın.